...‘Ik merk dat
veel mensen niet meer weten hoe ze tegen me moeten doen, maar ik ben nog steeds Merel, sterker nog, ik voel me meer Merel dan ooit!’...

Perscontact
06 417 81 066

Stichting MEER
Correspondentieadres
Wilgenrand 40
2203 NH Noordwijk
meer@merelvandenberg.nl

Merel van den Berg

Op 5 september 1978 komt Merel in Leiden op de wereld als dochter van Frans van den Berg en Marianne de Bes. Op 14 december 1983 krijgt ze een broertje: Joost.

Al op jonge leeftijd blijkt ze een groot gevoel voor muziek te hebben. Ze leert moeiteloos blokfluit spelen. Vervolgens studeert ze hobo. Als ze 14 jaar is, moet het allemaal wat ruiger en stapt ze over op de basgitaar. Samen met haar vrienden speelt ze dan in de punkband Chew Chew.

Behalve dat Merel veel gevoel voor muziek heeft, is ze onuitputtelijk in haar creativiteit. Al vanaf haar kleutertijd schildert, tekent, knutselt en schrijft ze. Enthousiast, met veel fantasie en humor. Tijdens het laatste jaar van de middelbare school bezoekt ze een open dag van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Haar besluit staat vast: ze wil grafische- en typografische vormgeving studeren.

Het eerste toelatingsexamen leidt tot een afwijzing, ze is te jong, maar Merel houdt vast en doet het volgende jaar weer toelatingsexamen. Ditmaal neemt de Academie haar wel aan. Ze begint enthousiast aan haar studie. Het eerste jaar echter moet ze een ernstige nekoperatie ondergaan. Het gevolg is een chronische verkramping van nek- en armspieren. Toch blijft ze volhouden. Merel laat een explosie van creativiteit zien. Helaas moet ze na vier jaar haar studie opgeven vanwege de ernstige nekklachten. Ze wil zo graag, maar het gaat echt niet meer.

Hevig teleurgesteld door de beperkingen van haar lichaam, zoekt ze andere doelen. Uiteindelijk vindt Merel, na veel omzwervingen, haar plek bij Bija Style, de sieradenwinkel van Tineke aan de Denneweg in Den Haag. Ze werkt hier met veel plezier als ontwerpster en verkoopster van sieraden.

In oktober 2004 blijkt Merel Non-Hodgkin te hebben. Ze besluit haar belevenissen vast te leggen in een eigen weblog. Familie en vrienden kunnen daar lezen hoe het met haar gaat. Ze volgt de ene chemokuur na de andere en krijgt bestraling. Uiteindelijk verliest ze de strijd tegen kanker.

Op 9 november 2005 overlijdt Merel,omringd door haar familie en vriendin Tineke, in het medisch centrum van de Vrije Universiteit te Amsterdam.Baby foto Merel

Dit project is mogelijk gemaakt door:

  • Britt Möricke
  • Caroline Schenkius
  • Erika Schneider
  • Eva Leffef
bestel nu ook een Merel t-shirt